A korai menopauza (klimax) okai és lehetőségek a megelőzésre

A természetes menopauza átlagosan 51 éves kor körül jelentkezik a hölgyeknél, azonban manapság talán egyre gyakrabban fordul elő, hogy már 40 éves kor előtt, ritkábban akár 30 éves kor előtt köszönt be, mely esetben korai menopauzáról beszélhetünk.

A korai menopauza okaimenstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-12

A korai menopauza tünetei szinte teljesen megegyeznek a természetes menopauzára jellemző panaszokkal, vagyis hőhullámok, hangulatingadozások, hüvelyszárazság, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. De a legfőbb és egyértelmű jele az, ha már 12 egybefüggő hónapja elmaradt a menstruáció. Ekkor beszélhetünk valóban menopauzáról.

A változókor kiváltó oka az ösztrogén nevű hormon termelésének drasztikus lecsökkenése, mely 50 éves kor körül teljesen természetes jelenség a hölgyeknél. Azonban ha már 40 éves kor előtt bekövetkezik ez az állapot, akkor valamilyen rendellenesség áll a háttérben.

Igen gyakran a korai petefészek elégtelenség a kiváltó oka a korai menopauzának. Ugyanis normál esetben a petefészekben található petesejtek száma az életkor előrehaladtával egyre csökken, és 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan kimerülnek míg elérik a körülbelül 50. életévet.

Korai menopauza esetén azonban ez a folyamat hamarabb megy végbe, és a petefészkek már 40 éves kor előtt elvesztik hormontermelő és érett petesejt-képző képességüket. Ennek hatására a menstruációs ciklus eleinte felborul, ki-kimaradoznak havi vérzések, majd pedig teljesen elmarad a menstruáció. 

További belső oka lehet a korai menopauzának valamilyen genetikai rendellenesség vagy autoimmun betegség is, mint például a pajzsmirigy megbetegedései vagy a lupus.

De olyan külső tényezők is állhatnak a korai menopauza kialakulása mögött, mint a sugárkezelés, a kemoterápia vagy a petefészkek kétoldali eltávolítása. Azonban számtalan esetben rejtve marad a valódi kiváltó ok, de sokan az egészségtelen életmóddal is összefüggésbe hozzák a korai menopauza kialakulását.

Hogyan előzhetjük meg a korai menopauzát?

A korai menopauza nem csupán  a klimaxos panaszok idő előtti megjelenése miatt kellemetlen, mivel sajnos számos egészségügyi problémát és veszélyt is rejt magában. Az ösztrogén ugyanis természetes védelmet biztosít a csontok és a szív-és érrendszer számára, valamint a koleszterinszintet is egészséges szinten tartja.

Azonban ha drámaian lecsökken az ösztrogén szintje a szervezetben, akkor ez a védelem sajnos megszűnik, ezért jelentősen nő a csontritkulás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kockázata. 

Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy tegyünk a korai menopauza megelőzése érdekében. Ez egyrészt az egészséges életmód tudatos alkalmazásával lehetséges, valamint rendelkezésünkre állnak olyan természetes szerek, gyógynövények is, melyek rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a női szervezet egészségének megőrzéséhez.

Fontos tehát a kiegyensúlyozott és változatos étrend, melyben sok kalcium és D-vitamin is található, de ugyanilyen lényeges a rendszeres fizikai aktivitás is a csontok épségének megőrzése érdekében. A testmozgás nem csupán a fizikai egészséget szolgálja, mivel hozzájárul a lelki feszültségek oldásához, így enyhítheti a szorongást és a hangulatingadozások mértékét is.

Természetes terápiák korai menopauza esetén

Sokan gondolják azt, hogy csak a mesterséges hormonpótló kezelésekkel lehet enyhíteni a menopauzális tüneteket, pedig ez nem igaz. Ráadásul ezeknek a hormonterápiáknak számos nem kívánt káros mellékhatása is lehet.

Szerencsére azonban akadnak természetes megoldások is a korai menopauza tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére, melyek ráadásul nagymértékben hozzájárulnak az érett női szervezet egészségének megőrzéséhez is.

A Promensil a vörösh10ere izoflavonjai és fitoösztrogénjei, vagyis természetes növényi hormonjai által képes visszaállítani a felborult női hormonháztartás egyensúlyát, aminek köszönhetőn rendkívül sikeresen enyhítheti, de akár teljesen meg is szüntetheti a menopauzát kísérő roppant kellemetlen tüneteket.

Ráadásul a Promensil jelentősen hozzájárul az érett női szervezet egészségének fenntartásához a változókor időszaka alatt, mivel védi a csontok épségét, valamint a szív-és érrendszer egészségét is támogatja.

Mindezt a csodálatos képességét a benne található 4 féle értékes izoflavonnak és növényi ösztrogéntartalmának köszönheti, melyek természetesen képesek pótolni a női szervezetben lecsökkent szintű ösztrogén hormont és annak védő hatásait.

Ráadásul a Promensil teljes mértékben természetes eredetű összetevőkből áll, ezáltal csak jótékony hatásokat fejt ki a szervezetre mindenféle káros mellékhatás okozása nélkül.

A Tiszta Méhpempő szintén kitűnő hormonháztartást kiegyensúlyozó képességekkel rendelkezik, melynek köszönhetően ugyancsak sikeresen alkalmazható a változókor idején a menopauza tünetegyüttesének enyhítése céljából. 

A Barátcserje pedig olyan biológiailag aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyek kémiai felépítésükben szinte teljesen megegyeznek a női szervezet hormonjaival. Ezáltal pedig képes a csökkenő ösztrogén és progeszteron szintjét ellensúlyozni, és megtartani a hormonháztartás érzékeny egyensúlyát.

Mindezeknek köszönhetően a Barátcserje a változókor alatt rendkívül eredményes a menopauza jellegzetes tüneteinek enyhítése terén, mellyel jelentősen hozzájárul az érett nők mindennapjainak könnyebbé és egészségesebbé tételéhez testileg és lelkileg is.